Semmelink Koffie: ‘We hoeven ons niet meer te bewijzen’

0
58
 

LOCHEM – Semmelink Koffie grossiert in prijzen en onderscheidingen. Deze week werd bekend dat ze opnieuw de beste koffiezaak van Gelderland zijn geworden in de Misset Horeca koffie-top-100. Nationaal staat Semmelink volgens de jury op de achtste plaats.

In de begeleidende tekst op de site van Misset zeggen Anjo en Drikus Semmelink dat het waarschijnlijk hun laatste deelname is geweest. Drikus zou zich willen storten op individuele wedstrijd. Zelf zegt hij daarover: ,,Ze zijn daarbij wel het woordje ‘misschien’ vergeten. Deelname aan dergelijke wedstrijden kost veel voorbereiding. Dat is tijd die nog bovenop de vele uren komt die we nu al maken in de zaak. We werken 6 dagen in de week.”

Wedstrijden
Koffiewedstrijden zijn er genoeg. Vaak georganiseerd door de Specialty Coffee Association(SCA). Het draait daar om specialismen als de beste filterkoffie, de beste espresso of de beste koffieproever. Drikus gooide in de laatste categorie al een paar keer hoge ogen. De deelnemers krijgen dan telkens die soorten koffie voor hun neus. Met een lepel worden die geproefd. Twee koffies zijn hetzelfde, de derde is anders. Het is de bedoeling dat de proever de afwijkende koffie eruit pikt, en dat vele malen achter elkaar. Tijd speelt daarbij ook een rol.

Verandering
Dat de eigenaren na dit jaar niet meer deelnemen aan de Misset top-100 heeft veel te maken met veranderde aanpak van de jury. Het accent komt veel meer op de koffie zelf te liggen. Facetten als sfeer, de begroeting, bediening, snelheid, vriendelijkheid, tot de reinheid van de toiletten aan toe, raken op de achtergrond. ,,Wij scoorden juist punten op die onderdelen. En wij moeten het ook hebben van de combinatie van sfeer en kwalitatief goede koffie”, aldus Drikus Semmelink.

IJkpunt
Hij ziet deelname aan wedstrijden vooral als een goed ijk-middel. Vanaf het begin in 2011 zijn er zoveel prijzen behaald, dat Drikus en Anjo nu ook gerust kunnen zeggen: ,,We hebben ons wel bewezen. We kunnen ons meten met de top.” Al een jaar na de opening kroonde de AD-koffietest de zaak tot beste van Oost-Nederland. Drie jaar noemde de krant Semmelink ‘een pareltje’. Bij Misset werden in 2016 landelijk derde. Dat voelde voor de eigenaren als wraak op een eerdere 18e plaats.

Ze zien veel veranderingen in de koffiewereld. Ze volgen alles op de voet maar in Lochem hoeven niet alle trends ook direct naar de klant die vooral komt voor een goede koffie – al dan niet met iets lekkers – en een krantje of een praatje.

Aroma’s
Drikus: ,,Tot begin jaren ’90 moest de koffie in Nederland heet, bruin en goedkoop zijn. Sindsdien wordt er steeds meer speciale koffies gedronken. Cappuccino en latte-macchiato zijn nu al heel gewoon.” Inmiddels gaan sommigen zo ver de aroma’s van koffie te benaderen zoals wijn- of whiskykenners dat vaak doen.

Smaakverschillen
Drikus Semmelink zegt dat de smaak van mensen in West- en Oost-Nederland van elkaar verschillen. ,,De sterke aroma’s verkocht aanvankelijk vooral goed in het westen van het land, terwijl we hier meer mildere aroma’s konden verkopen. Hier in het oosten is de smaak wel verschoven naar sterkere koffie.”

Pand
,,We zijn heel blij met dit pand. De houten balken ademen de sfeer van de boerderij van opa en oma. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen zich thuis voelt en graag terug komt”, zegt Drikus, die door de jury van Misset overigens werd geroemd om zijn enorme vakkennis.

Jong en oud
Op vrijdagochtend – tot LochemsNieuws met de eigenaren sprak – zaten er vooral wat oudere mensen in de zaak. ,,Als je vanmiddag terugkomt zitten hier bijvoorbeeld ook groepjes meiden van het Staring College. Die drinken dan koffie met een smaakje”, zo geeft Drikus aan dat de doelgroep gevarieerd is.

Duurzaam
Zonder het meteen van de daken te schreeuwen proberen Anjo en Drikus zo duurzaam mogelijk te werken. Dit uit zich bijvoorbeeld in de keuze van koffie(branders), het verpakkingsmateriaal en een waterzuinige afwasmachine.

Wie meer over koffie wil weten kan bij Semmelink overigens een van de vele boeken over dit onderwerp uit de boekenkast halen en er ter plekke meer over lezen.