De Provinciewinnaars

Gelderland

Semmelink, Lochem (3)
De grootste provincie van Nederland is tien keer vertegenwoordigd in de lijst.
Arnhem is goed voor vier locaties.

Groningen
Black & Bloom, Groningen (1)
Wie de beste is van het land is natuurlijk automatisch ook de beste van de eigen provincie. Alle vier de bedrijven in deze provincie zitten in Groningen stad.

Utrecht
Talud9, Utrecht (2)
De provincie Utrecht staat 11 keer in de lijst, waarvan 8 keer in de stad Utrecht. Daarmee staat de Domstad naast Amsterdam, wat tot dit jaar de ‘koffiehoofdstad’ van Nederland was. En Utrecht heeft met Talud9 de nummer twee in de lijst.

Drenthe
De Tippe, Vledder (11)
Drenthe staat na twee jaar afwezigheid weer in de Koffie Top 100, met drie bedrijven.

Friesland
Mulligan, Heerenveen (19)
Friesland staat met vier bedrijven in de lijst, verspreid over de provincie. Deze golfbar staat het hoogst.

Limburg
Stella Gelato, Maastricht (22)
In caféstad Maastricht is een ijssalon de beste. In totaal staan 9 bedrijven in Limburg op de lijst.

Noord-Brabant
Koffie bij Teun, Breda (13)
Noord-Brabant is met 14 zaken vertegenwoordigd in de Koffie Top 100 en staat daarmee maar vlak achter Noord-Holland. In geen enkele andere provincie zijn de bedrijven zo evenredig over de kaart verdeeld als hier.

Noord-Holland
Doppio Espresso VU, Amsterdam (5)
Traditioneel levert Noord-Holland de meeste bedrijven voor de Koffie Top 100 en dat is dit jaar met 17 niet anders. Maar het verschil met andere provincies is minder groot dan andere jaren. En dat komt voornamelijk doordat Amsterdam veel minder nadrukkelijk de koffiehoofdstad is. Vorig jaar nog 16 Amsterdamse zaken in de lijst, nu 8. Net zoveel als Utrecht en slechts één meer dan Zwolle.

Overijssel
Villa Suikerberg, Zwolle (8)
In Zwolle lijkt ineens een koffiezwaartepunt in Nederland te liggen. Liefst 7 van de 10 Overijsselse bedrijven in de ranglijst liggen in de provinciehoofdstad, die daarmee ineens bijna gelijk komt met koffiegrootheden Amsterdam en Utrecht.

Zeeland
Capisce, Sluis (6)
Zeeland staat zes keer in de lijst, en die bedrijven zijn aardig verdeeld over de eilanden. In het uiterste puntje van Zeeuws-Vlaanderen, op steenworp van de Belgische grens, ligt in het redelijk toeristische Sluis koffiebar en lunchroom Capisce.

Zuid-Holland
Coffeelicious, Rotterdam (4)
Zuid-Holland staat 14 keer in de lijst, met nadruk op Den Haag en Rotterdam, beiden vier keer. Net als twee jaar geleden is Coffeelicious de beste van de provincie Zuid-Holland. Toen was de Dordrechtse vestiging de allerbeste, nu staat de net geopende Rotterdamse vestiging op de 4e plek.

De Categoriewinnaars

Beste koffie in een koffiebar
Black&Bloom, Groningen (1)
De gehele top-7 van de ranglijst bestaat uit koffiebars, en daar is er maar één de beste van: de nummer één in de Koffie Top 100.

Beste koffie in een grand café

Villa Suikerberg, Zwolle (8)
 Niet alleen de beste van Overijssel, maar ook het hoogst geklasseerde grand café.

Beste koffie in een hotel
The Dylan, Amsterdam (10)
 In de Top 100 staat een vijftal hotels. Want óók in hotels kun je tegenwoordig meer dan behoorlijke koffie drinken.

Beste koffie in een lunchroom
Maarstraat, Zierikzee (14)
 De grens tussen lunchroom en koffiebar is soms wat diffuus. Zo ook bij Maarstraat, dat zich afficheert als lunchroom, maar wel megagroot het koffiemerk (Earth) op de muur geschilderd.

Beste koffie in een ijssalon
Otelli, Delft (18)
 Een espresso en een hoorntje ijs is natuurlijk een gouden combinatie. Elk jaar staan er dan ook een aantal ijssalons in de Koffie Top 100, die niet zelden in plaats van een koekje een mini-ijshoorntje serveren.

Beste koffie in een café
Ich&Dich, Sittard (28)
Café betékent koffie, de bedrijfstak heeft dus een zekere eer hoog te houden. Het eerste échte café in de ranglijst vinden we op plek 28.

Beste koffie in een restaurant
H32, Oss (29)
 Geen betere afsluiter van de maaltijd dan een fijne espresso. Al raden we bij H32 eigenlijk de cappuccino aan, want hier werkt tweevoudig – en regerend – Nederlands kampioen latte art Nick Vink.